66 Distillatie procedure
1. We hevelen het kristelheldere beslag over naar de stookketel, de bodemresten moeten onberoerd worden gelaten. De stookketel mag niet geheel gevuld worden, sta een kookruimte toe van tenminste 20 cm. Als het beslag kookt zal ze uitzetten en deze 20 cm is nodig om deze volumevergroting te kunnen opvangen.
2. Het distilleerapparaat wordt geassembleerd en het koelwatersysteem wordt aangesloten. Het koelwater hoeft slechts langzaam te lopen. Na één tot drie uren (hangt af van hoeveelheid beslag en kookplaatcapaciteit) start de distillatie. De eerste twee tot vier centiliter kan men het beste weggooien, omdat ze zijn samengesteld uit bij-produkten (waaronder aldehydes), welke zijn gevormd tijden het gistingsproces. Ze ruiken vies en hebben een kookpunt van ongeveer 65º C. Deze stoffen zijn ongevaarlijk en men kan ze weer aan het distillatieproces toevoegen, maar als deze stoffen uit het distillaat worden gehouden, zal dit de smaak zeer ten goede komen. 70 DISTILLATIE
3. Regel nu de temperatuur boven in de kolom. Stel eerst de warmtebron ruwweg in en regel vervolgens de fijnafstelling met de koelwatertoevoer. De perfecte distillatie vindt één à twee tienden van een graad onder het kookpunt van alcohol plaats. Probeer de temperatuur op 78º C te houden. Laat de temperatuur beslist niet boven de 80º C uitkomen.
4. Na 12-18 uur (meer of minder tijd kan ook) distilleren wordt het tijd het proces af te ronden. Wanneer precies, kan van de thermometer boven in de kolom worden afgelezen. De temperatuur kan gaan stijgen, schakel dan uit bij 90º C. De temperatuur kan ook 10-20º C (of meer)gaan dalen, de alcohol zal dan ophouden te druppelen. Dit komt omdat men erin geslaagd is het apparaat zo nauwkeurig af te
DISTILLATIE 71 stellen dat al de alcohol uit het beslag verdampt is en het water uit het beslag kan niet tot boven in de kolom komen.
Uit een beslagvolume van 22-25 liter, moet men 2 tot 2.75 liter 90- 95% geconcentreerde alcohol kunnen distilleren. In de praktijk betekent dit 4-6 liter van 40-45%. Meer opbrengst is er met “Turbo” gist.
5. Maak het connectiepunt tussen kolom en stookketel los en laat het apparaat afkoelen. In het apparaat moet lucht kunnen komen anders ontstaat er een vacuum en kan het apparaat imploderen.
6. Is het beslag voldoende afgekoeld dan kan het in de gootsteen of toilet doorgespoeld worden. De stookketel wordt schoongespoeld en de kolom wordt van boven naar beneden doorgespoeld met warm water. Maak gebruik van een schoonmaakmiddel als je de stookketel, kolom en kolomvulling reinigt.